Як цукор вбиває людство.
Як цукор вбиває людство.

Чому знежирені продукти і книги про здорове харчування провокують ожиріння, і як на цьому наживаються гіганти харчової індустрії, розповідає Slon.ru

Напередодні новорічного раблезіанства Slon публікує summary з лекції Роберта Люстіга, лікаря-ендокринолога і професора Університету Каліфорнії в Сан-Франциско, “Жирний шанс: фруктоза 2.0”. У ній він розповідає, чому знежирені продукти і книги про здорове харчування провокують ожиріння, і яку роль в цьому грають гравці харчової індустрії. Цього року університетські колеги Люстіга опублікували масштабний аналіз ринку продуктів харчування, в якому знаходять відповідь на питання, що насправді лежить в основі епідемії цукрового діабету та ожиріння.

Сам Люстіг веде багаторічну війну з помилками. Він доводить, що сучасні уявлення про здоров’я та здорове харчування, побудовані на хибних ідеях і шкідливих законах, часто лобіюються харчовиками. Це не конспірологія: кожну думку професор Люстіг доводить з даними масштабних національних і міжнародних досліджень у руках. Його попередню лекцію, “Цукор: гірка правда“, подивилося більше чотирьох мільйонів осіб – видатний результат для півторагодинного відео, нашинкованого біохімічними викладками.

Проблема планетарного масштабу

У світі на 30% більше людей з ожирінням, ніж голодуючих. 5% населення планети ( 366 мільйонів осіб) вже хворі на цукровий діабет, особливо стрімке зростання епідемії відбувається в останні 15 років. Ожиріння стає національною проблемою в тих країнах, де є проблема голоду. Рівень дитячого ожиріння зростає особливо швидко. Це відбувається в США і Японії, в Росії і в усіх країнах, що розвиваються (і в Україні теж – Прим. Ред.).

Які продукти викликають ожиріння.
Які продукти викликають ожиріння.

Лікування діабету в 2012 році обійшлося американському бюджету в 245 мільярдів доларів – ця сума зросла на 41% всього за 5 років. До 2030 року майже половина американців (42%) будуть страждати на ожиріння. На лікування ускладнень або наслідків метаболічного синдрому йде три чверті всього бюджету охорони здоров’я. Якби вдалося хоча б сповільнити епідемію діабету, не знадобилися б ані реформа охорони здоров’я, ані секвестр бюджету.

Метаболічний синдром – проблема не тільки грубих людей. Метаболічний синдром – це нездоровий обмін речовин, який призводить до смертельних захворювань на кшталт інфаркту, діабету і навіть раку. Він зустрічається далеко не тільки у людей із зайвою вагою: у 40 з 70% людей з нормальною вагою лікарі діагностують метаболічні порушення, характерні для ожиріння. Тобто якщо людина не виглядає товстою, це зовсім не означає, що у неї немає хвороб, характерних для товстунів.

Що призводить до ожиріння: головний міф

Закон збереження енергії говорить, що всі калорії (енергію), які ми споживаємо, необхідно витратити, в іншому випадку вони будуть запасатися в організмі у вигляді жиру. Здоровий глузд підказує: щоб бути здоровим, “жерти треба менше”, а рухатися – більше. З усього цього випливає головний помилковий висновок: ви або менше їжте , або більше витрачайте , а якщо ви цього не робите, ніхто вам не винен. Вся відповідальність лягає на людину, тобто споживача, тобто потерпілого.

Поширення діабету в світі.
Поширення діабету в світі.

Проти такого підходу Люстіг веде багаторічну священну війну.

По-перше, не всі калорії однаково корисні, з різної їжі вони засвоюються і запасаються по-різному. У цьому сенсі солодка їжа набагато небезпечніша, аніж жирна.

По-друге, доведено, що фізичні навантаження майже не допомагають схуднути. Звичайно, фізичні навантаження допомагають набрати м’язову масу і взагалі корисні для здоров’я, але вони не міняють або майже не змінюють цифру на вагах.[stextbox id=”alert” direction=”ltr” shadow=”true” float=”true” align=”right” bcolor=”0a21f4″ big=”true” image=”null”]Калорійність, що цікаво, сама по собі не так важлива: якщо з’їдати в день на 150 кілокалорій більше, то ймовірність цукрового діабету зростає всього на 0,1%. Однак якщо ці 150 кілокалорій ви добираєте за допомогою солодкої газованої води, ймовірність заробити хворобу виростає в 11 разів. Близько чверті всіх випадків діабету у світі викликані не спадковістю і не абстрактним неправильним харчуванням або переїданням , а цілком і виключно цукром[/stextbox]

По-третє, не весь жир однаково шкідливий для здоров’я: підшкірний жир не провокує проблем з обміном речовин і не підвищує ризику небезпечних захворювань. Можливо, так званий, целюліт виглядає не дуже, але шкоди здоров’ю від нього точно немає. У свою чергу, вісцеральний (нутряний) жир може зовсім не бути помітний неозброєним оком, але саме він огортає серце, печінку та інші життєво важливі органи, представляючи реальну загрозу.

Люди стали більше їсти. Середня калорійність бургера зросла втричі за останні 25 років, з 210 ккал до 618 ккал. Чоловіки сьогодні в середньому з’їдають в день на 187 ккал більше, ніж 25 років тому, жінки – на 335 ккал, а хлопчики- підлітки – на 275 ккал. Але чому? Людина схильна до переїдання не через загальну розбещеність, а через важкі біохімічні порушення, до яких, у свою чергу, призводить тиск навколишнього світу.

Дозволений у всьому світі наркотик

Популярна література про здорове харчування вчить нас, що фастфуд шкідливий, тому що в ньому багато солі, жиру і цукру. Насправді в мозку просто немає механізмів звикання до жиру або солі, зате цукор працює за тим же принципом, що сильні наркотики. Більш того, система нагороди в мозку влаштована таким чином, що, розвиваючи звикання до одного наркотику, людина одночасно розвиває звикання до інших, яких він в житті не бачив, але які запускають ті ж біохімічні процеси. Висновок: людина, привчена з дитинства до солодкого, вже схильна до алкоголізму та наркоманії.

Зміни в уподобаннях покупців продуктів за роки.
Зміни в уподобаннях покупців продуктів за роки.

Проте сьогодні солодкі напої рекламуються як корисні та здорові, “глюкоза необхідна мозку”, а в “легких” продуктах відсутність жиру щедро компенсується цукром. Цукор використовується для карамелізації і підфарбовування навіть тієї їжі, що не припускає солодкого смаку (смаженого м’яса, наприклад). Тому споживання фруктози за півстоліття зросла уп’ятеро.

У рейтингу продуктів, які викликають ожиріння, перші два місця займають чіпси і картопля фрі. Серед напоїв з великим відривом лідирують підсолоджені лимонади, газована вода і соки.

Якщо подивитися на карту США, то видно чітка кореляція між рівнем ожиріння в різних штатах, рівнем цукрового діабету, серцево-судинних захворювань і – увага – споживанням содової на душу населення.

Світове споживання цукру і цукрових культур зросло втричі за останні 50 років. Тут лідирує Бразилія, у минулому бідна країна, яка виробляла на експорт цукор, що більшості місцевих був не по кишені. У XX столітті цукор подешевшав, Бразилія розбагатіла і стала лідером вже серед споживачів.

Якщо подивитися на світове поширення діабету, то найбільші проблеми з цією хворобою навіть не у Північної Америки , а у Саудівської Аравії, Кувейту, Катару, ОАЕ та Малайзії.

Чому там найбільше діабетиків? Справа в кліматі і культурі: з одного боку, жарко, з іншого – заборонено алкоголь. Відповідно, всі п’ють холодний солодкий лимонад. У певному сенсі алкоголь безпечніше лимонаду, тому що у кожної людини є межа споживання спиртного (більше якого вона не може випити), але газовану воду можна пити літрами.

Вчені з UCSF проаналізували дані Всесвітньої продовольчої організації , Міжнародної федерації діабету і Світового банку по 204 країнам, щоб скласти повну картину економіки харчування і діабету.

Всього за сім років, з 2000 по 2007 рік, рівень діабету у світі зріс з 5,5 до 7%. З усього різноманіття факторів безпосередню роль грає цукор і інша багата вуглеводами їжа. Калорійність, що цікаво, сама по собі не так важлива: якщо з’їдати в день на 150 кілокалорій більше, то ймовірність цукрового діабету зростає всього на 0,1%. Однак якщо ці 150 кілокалорій ви добираєте за допомогою солодкої газованої води, ймовірність заробити хворобу виростає в 11 разів. Близько чверті всіх випадків діабету у світі викликані не спадковістю і не абстрактним неправильним харчуванням а переїданням , а цілком і виключно цукром. Висновок: щоб зупинити епідемію діабету, достатньо тільки лише обмежити споживання цукру, як обмежується доступ до будь-яких інших наркотиків.

Наркоманія – двигун торгівлі

Звідки сучасна людина отримує цукор? Близько третини ми випиваємо з солодкими напоями, шосту частину з’їдаємо в десертах, а близько половини цукру ховається в їжі, яка не зобов’язана бути солодкою , – в соусах, хлібі, макаронах і майже у всій промисловій їжі. У 1990 році американська харчова індустрія пролобіювала нові правила FDA (Американської комісії з контролю за продуктами і ліками) , за якими виробники не зобов’язані писати на упаковці кількість доданого цукру.

Компанії мотивують це тим, що так вони розкривали б рецептуру, тобто секрет фірми. Досі закон (і в Росії з Україною теж) дозволяє не вказувати кількість доданого цукру. 80% продуктів, які продаються в супермаркетах, містять доданий цукор. Цукор – це двигун торгівлі. Оскільки цукор має наркотичний ефект, він змушує нас купувати і їсти більше.

Докладніше про індустрію лобіювання читайте тут

За останні 30 років середній споживач став витрачати помітно (на 5 – 10%) менше грошей на м’ясо і молочну продукцію і вдвічі збільшив свої витрати на напівфабрикати (processed food) і солодощі.

Нечисленні компанії, акції та доходи яких продовжували зростати, незважаючи на Кризу 2008 року , – це McDonald’s, Coca-Cola, Pepsi. Тому що у них є формула успіху, яка дозволяє продавати з кожним роком все більше. І звичайна людина просто беззахисна, оскільки не уявляє собі, наскільки глибоко вона підсаджена на цукор. А уряд навіть у розвинених країнах не робить нічого, щоб обмежити цукрову наркоманію і стрімко зростаючу епідемію пов’язаних з нею хвороб.

Slon.ru

P.S. Графіки у кращій якості можна побачити на facebook-сторінці цього блогу

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

This entry was posted on п’ятниця, січня 10, 2014 at 21:01 and is filed under ВІДЕО, Закордон, Київ, Статті, Україна. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.